Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Μέτρηση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

Το πρόγραμμα pedion24, που αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών & Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου τοποθέτησε και λειτουργεί συνεχώς από τις 9 Ιανουαρίου του 2009, μετρητή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο σχολείο μας.

Προηγήθηκε ο έντονος προβληματισμός για την ύπαρξη της κεραίας του ΟΤΕ και με μια σειρά επιστολών του Συλλόγου Γονέων προς την Νομαρχία, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον ΟΤΕ και την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, επιτεύχθηκε η παραπάνω τοποθέτηση. Η συσκευή είναι η λευκή κεραία πάνω στην κολόνα όπως φαίνεται στην φωτογραφία και μετράει συνεχώς την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τόσο από την κινητή τηλεφωνία όσο και από την ραδιοφωνία, τηλεόραση κλπ. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται αυτόματα στην ιστοσελίδα http://www.pedion24.gr/ και μπορεί να ενημερωθεί γι' αυτά ο οποιοσδήποτε.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και απ' ότι δείχνουν οι μετρήσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Εμείς όμως μένουμε σε εγρήγορση. Έτσι, μετά την ενημέρωση που μας έγινε από τον Προϊστάμενο του τμήματος σχέσεων του ΟΤΕ με της Τοπικές Κοινωνίες κ. Παπαφιλίππου καθώς και έναν ακτινοφυσικό, προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με κάποιον καθηγητή Πανεπιστημίου ώστε να διοργανώσουμε μια σχετική ημερίδα.

Το σίγουρο όμως είναι ότι τα παιδιά δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να έρχονται σε επαφή με τα κινητά. Γονέας του συλλόγου υπήρξε τις τελευταίες μέρες μάρτυρας σε κατάστημα της περιοχής μας, όπου έγινε το εξής απίστευτο. Μητέρα με παιδιά στο νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού που συνοδευόταν από αυτά, πήγε για να αγοράσει κινητό τηλέφωνο για το παιδί του Δημοτικού. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, προς τιμή του, όχι μόνο δεν της πούλησε κινητό, αλλά την συμβούλεψε να μην αφήνει τα παιδιά να έρχονται σε επαφή μ' αυτά. Ο λόγος φυσικά είναι οι αλλοιώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον παιδικό εγκέφαλο, δημιουργώντας του μαθησιακά και άλλα προβλήματα σε όλη του την ζωή.

Συμπερασματικά λοιπόν θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο προβληματισμός για τις κεραίες είναι δικαιολογημένος, αλλά αν εφοδιάσουμε κάθε παιδί με ένα κινητό, τότε όχι μόνο δεν λειτουργεί προς όφελός μας, αλλά μάλλον βλαπτικά. Εφησυχάζουμε στην συνείδησή μας ότι κάτι κάνουμε ως δραστήριοι γονείς για να το προστατεύσουμε και από την άλλη δίνουμε στο παιδί μας να κρατάει στα χέρια του τον κίνδυνο.

Για όποιον ενδιαφέρεται για περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες εκτός από το http://www.pedion24.gr/ μπορεί να επισκεφθεί και τα παρακάτω site

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs322/en/index.html (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)

http://www.who.int/docstore/peh-emf/EMFStandards/who-0102/Worldmap5.htm (Ισχύοντα όρια ασφαλούς έκθεσης Παγκοσμίως)

http://www.emf-info.ch/e/index.html (Ελβετικό site με τις χρήσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας)

http://www.mmfai.org/public/hownetworksop.html (Πως λειτουργούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας)

http://www.eeae.gr/ (Ελληνική επιτροπή ατομικής ενέργειας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: