Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Ημέρα κατά του καπνίσματος

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος η Κυριακή και στην χώρα μας μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, του μέτρου της απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφιερώνει τη φετινή ημέρα στα προειδοποιητικά μηνύματα για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, προειδοποιώντας ότι το τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει έως και ένα δισεκατομμύριο θανάτους μέσα στον 21ο αιώνα. Το Υπουργείο Υγείας διοργάνωσε εκδηλώσεις , ενώ τα στοιχεία για τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα ενεργό ή παθητικό σοκάρουν. Μόνο στην Ελλάδα 24.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με την κακή αυτή συνήθεια.


Να σβήσουμε το τσιγάρο και να πάμε μπροστά μας καλεί το Υπουργείο Υγείας, που διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με στόχο την καλλιέργεια της αντικαπνιστικής συνείδησης όλων των Ελλήνων.

Το πρωί στο Σύνταγμα ο Σύλλογος καρκινοπαθών, εθελοντών, φίλων και ιατρών Αθηνών στο πλαίσιο ημερίδας παρείχε στους πολίτες δωρεάν σπιρομέτρηση.

Το κάπνισμα αποτελεί το μεγαλύτερο παράγοντα θνησιμότητας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας, 2 στους 3 Έλληνες καπνίζουν καθημερινά, ενώ καπνιστές δηλώνουν το
58,1% των άντρων και το
32,2% των γυναικών


Από την 1η Ιουλίου το κάπνισμα απαγορεύεται σε

-Δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εργασίας.
- Χώρους μακράς αναμονής του κοινού (αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, σταθμοί λεωφορείων κ.λπ.).
- Μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, περιφερειακά και δημοτικά ιατρεία κ.λπ.).
- Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κ.ά.).
- Χώρους όπου παρέχεται εκπαίδευση -δημόσιοι ή ιδιωτικοί (βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, ΤΕΙ, ΑΕΙ, φροντιστήρια, παιδότοποι κ.λπ.).
- Μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα, πλοία, αεροπλάνα, ταξί).

Δεν υπάρχουν σχόλια: