Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Αναψυκτικό τύπου "......ΚΟΛΑ"; Όχι ευχαριστώ.


Αδύναμα κόκαλα, αρρυθμίες, ακόμη και παράλυση μπορεί να προκαλέσει η μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της «Daily Mail», η κατανάλωση του συγκεκριμένου τύπου αναψυκτικού, που ίσως οφείλεται και στις μεγάλες συσκευασίες, έχει προκαλέσει αύξηση των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με αυτήν, όπως τερηδόνα, διαβήτη, ακόμη και υποκαλιαιμία (χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα), η οποία προκαλεί μυϊκές παθήσεις και αρρυθμίες - που σε κάποιες περιπτώσεις είναι μοιραίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη που περιέχεται στο αναψυκτικό κάνει το συκώτι να αποβάλλει πολύ κάλιο ή και επειδή η καφεΐνη, που επίσης υπάρχει στη σύνθεσή του, προκαλεί αναδιανομή του καλίου στα κύτταρα ή αυξημένη αποβολή του από τον οργανισμό.

«Καταναλώνουμε περισσότερα αναψυκτικά από ποτέ και αυτό προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας, όπως διαταραχές του μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη», είπε ο καθηγητής Μωυσής Ελισάφ. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Practice», έγινε σε ανθρώπους που κατανάλωναν λίτρα αναψυκτικού ημερησίως επί χρόνια, όπως 21χρονη έγκυος που νοσηλεύτηκε επειδή υπέφερε από κόπωση, εμετούς και είχε χάσει την όρεξή της.

Η 21χρονη ανάρρωσε μόλις της χορηγήθηκε κάλιο, όπως άλλωστε και ασθενείς που έπιναν από δύο έως εννιά λίτρα τη μέρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν από «μυϊκή αδυναμία μέχρι έντονη παράλυση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: