Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Θερινή ώρα

Μια ώρα από τον ύπνο μας θα χάσουμε σήμερα το βράδυ. Η αλλαγή σε Θερινή ώρα γίνεται αυτή την Κυριακή 28 Μαρτίου (τελευταία του Μαρτίου) ταυτόχρονα με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι ξημερώματα της Κυριακής, πρέπει να βάλουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά δηλαδή στις 03:00 θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας να δείξουν 04:00. Η θερινή ώρα θα είναι σε ισχύ έως τις 31 Οκτωβρίου.

Η πρώτη φορά που προτάθηκε το ζήτημα της αλλαγής της ώρας, ήταν από τον Γουίλιαμ Γουίλετ στο άρθρο του «Waste of Daylight» που δημοσιοποιήθηκε το 1907 αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση.


Η γερμανική κυβέρνηση εφάρμοσε για πρώτη φορά την ιδέα του Γουίλιαμ Γουίλετ κατά την διάρκεια του A' Παγκοσμίου Πολέμου από τις 30 Απριλίου ως την 1η Οκτωβρίου του 1916. Λίγο μετά ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες καθιέρωσαν την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησαν την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.


Δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Παλαιότερα η κάθε χώρα εφάρμοζε την αλλαγή ώρας όποτε αυτή ήθελε με αποτέλεσμα την δημιουργία προβλημάτων. Από το 2002, όλες οι χώρες τις Ευρώπης εφαρμόζουν ταυτόχρονα την θερινή ώρα.


Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας. Εναλλακτικά της θερινής ώρας θα μπορούσαμε να ξυπνούσαμε μία ώρα νωρίτερα την θερινή περίοδο για να εκμεταλλευόμαστε περισσότερο το ηλιακό φως. Αυτό όμως θα προκαλούσε αντιδράσεις. Η λύση ήταν να τυποποιηθεί το σύστημα της θερινής ώρας. Συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: