Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Όχι και τόσο «αθώο» το frozen yogurt


F0C6A3B97463546E38FE618AF1F58473.jpg
  Πολλοί είναι αυτοί που τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπουν το παραδοσιακό γλύκισμα του καλοκαιριού, το παγωτό, για ένα πολλά υποσχόμενο και πιο υγιεινό: το παγωμένο γιαούρτι.
Μη βιάζεστε όμως. Ίσως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Εν αντιθέσει με το κλασικό γιαούρτι, το παγωμένο αυτό γλύκισμα περιέχει υψηλή ποσότητα ζάχαρης.
«Το γεγονός ότι το όνομα περιέχει τη λέξη “γιαούρτι” κανείς δεν σας εγγυάται τι έχετε στο κυπελάκι σας» λέει ο David Katz, ιδρυτής του Κέντρου Ερευνών Πρόληψης του πανεπιστημίου του Yale. «Δεν μιλάμε για εναλλακτική στο γιαούρτι αλλά στο παγωτό», προσθέτει μιλώντας στη Ηuffingtonpost.
Στις έρευνες που διεξήγαγε το Κέντρο βρήκε στο γλύκισμα αυτό πρόσθετα όπως: κόμμι γκουάρ, μαλτοδεξτρίνη, κιτρικό νάτριο, κόμμι κυτταρίνης, φωσφορικό δινάτριο και προπυλενογλυκόλη μονοεστέρες (συστατικά που ίσως δεν θα θέλατε να αναζητήσετε στο ίντερνετ για να δείτε τι είναι). Άλλα περιείχαν πηκτικές ουσίες ακόμη και από φύκη. Ενώ άλλα περιείχαν και συνθετικές ουσίες.
Όπως προσθέτει ο Katz «το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ότι κάτι είναι επιβλαβές, δε σημαίνει ότι δεν είναι. Συχνά τα πρόσθετα είναι ένας δείκτης του πόσο μακρυά είναι ένα τρόφιμο από τη φυσική του κατάσταση».
Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων παγκοσμίων πάντως συμβουλεύει εδώ και χρόνια τους καταναλωτές «αν κάτι έχει πάνω από πέντε συστατικά ή δεν αναγνωρίζετε κάποιο από αυτά, μην το καταναλώσετε».

Τι πραγματικά σημαίνει φτώχεια, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού…

Bγαλμένο μέσα από την ζωή κυριολεκτικά...
Ένας πατέρας με οικονομική άνεση, θέλοντας να διδάξει στο γιο του τι σημαίνει φτώχεια, τον πήρε μαζί του για να περάσουν λίγες μέρες στο...
χωριό, σε μία οικογένεια που ζούσε στο βουνό.

Πέρασαν τρεις μέρες και δυο νύχτες στην αγροικία.

Καθώς επέστρεφαν στο σπίτι, μέσα στο αυτοκίνητο, ο πατέρας ρώτησε το γιο του:
“Πως σου φάνηκε η εμπειρία;”
“Ωραία” απάντησε ο γιος με το βλέμμα καρφωμένο στο κενό.
“Και τι έμαθες;” συνέχισε με επιμονή ο πατέρας. Ο γιος απάντησε:
- Εμείς έχουμε ένα σκύλο, ενώ αυτοί τέσσερις…
- Εμείς διαθέτουμε μια πισίνα που φτάνει μέχρι τη μέση του κήπου, ενω αυτοί ένα ποτάμι δίχως τέλος, με κρυστάλλινο νερό, μέσα και γύρω από το οποίο υπάρχουν και άλλες ομορφιές…
- Εμείς εισάγουμε φαναράκια από την Ασία για να φωτίζουμε τον κήπο μας, ενώ αυτοί φωτίζονται από τα αστέρια και το φεγγάρι…
- Η αυλή μας φτάνει μέχρι το φράχτη, ενώ η δική τους μέχρι τον ορίζοντα…
- Εμείς αγοράζουμε το φαγητό μας, ενώ αυτοί σπέρνουν και θερίζουν γι’ αυτό…
- Εμείς ακούμε CDs. Αυτοί απολαμβάνουν μια απέραντη συμφωνία από πουλιά, βατράχια και άλλα ζώα. Και όλα αυτά διακόπτονται που και που από το ρυθμικό τραγούδι του γείτονα που εργάζεται στο χωράφι…
- Εμείς μαγειρεύουμε με ηλεκτρική κουζίνα. Αυτοί ότι τρώνε έχει αυτή τη θεσπέσια γεύση, μια και μαγειρεύουν στα ξύλα…
- Εμείς για να προστατευθούμε, ζούμε περικυκλωμένοι από έναν τοίχο με συναγερμό. Αυτοί ζουν με τις ορθάνοιχτες πόρτες τους, προστατευμένοι από τη φιλία των γειτόνων τους…
- Εμείς ζούμε “καλωδιωμένοι” με το κινητό, τον υπολογιστή, την τηλεόραση. Αυτοί, αντίθετα, “συνδέονται” με τη ζωή, τον ουρανό, τον ήλιο, το νερό, το πράσινο του βουνού, τα ζώα τους, τους καρπούς της γης τους, την οικογένειά τους…