Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

20 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Του Πατέρα


Τα παιδιά που συζητούν συχνά με τον πατέρα τους είναι πιο ευτυχισμένα από εκείνα που δεν περνούν αρκετές ώρες μιλώντας μαζί του, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη σε 1.200 άτομα ηλικίας 11-15 ετών στη Βρετανία. Τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γιορκ, δημοσιεύθηκαν χθες από τη Βρετανική Εταιρεία για τα Παιδιά με αφορμή την αυριανή Γιορτή του Πατέρα.



Οπως προέκυψε από τη δημοσκόπηση, τα νεαρά άτομα που μιλούσαν σοβαρά με τον πατέρα τους τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας έδωσαν στον εαυτό τους σκορ της τάξεως του 87% σε ό,τι αφορούσε μια κλίμακα μέτρησης της ευτυχίας. Την ίδια στιγμή τα παιδιά που δεν έκαναν τέτοιου είδους συχνές συζητήσεις με τον πατέρα τους είχαν σκορ στην κλίμακα της ευτυχίας που δεν ξεπερνούσε το 79%.



Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι σχεδόν τα μισά παιδιά- για την ακρίβεια το 46%- ανέφεραν ότι δεν μιλούν σχεδόν ποτέ με τον πατέρα τους για σημαντικά ζητήματα. Το ποσοστό σε ό,τι αφορούσε σοβαρές συζητήσεις με τη μητέρα ήταν 28%. Μόλις το 13% των παιδιών έκανε συζητήσεις με τον πατέρα για σοβαρά θέματα τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, σύμφωνα με την ανάλυση.



Είναι αξιοσημείωτο ότι, όπως έδειξαν τα στοιχεία, τα νεαρά άτομα μιλούν λιγότερο με τον πατέρα για σοβαρά θέματα όσο μεγαλώνουν. Το 42% των 11χρονων έκανε συζητήσεις για σημαντικά ζητήματα μία φορά την εβδομάδα, αλλά μόλις το 16% των 15χρονων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά αφού πλήθος στοιχείων μαρτυρεί ότι η ευτυχία ενός ατόμου αργότερα στη ζωή του συνδέεται άμεσα με τη σχέση που έχει στην εφηβική ηλικία τόσο με τον πατέρα όσο και με τη μητέρα του.

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΗΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2009-2010

 
Πέμπτη 10 Ιουνίου                                   8:30 μ.μ.
Θεατρική παράσταση της Δ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου « Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα»
 


Παρασκευή 11 Ιουνίου                              6:30 μ.μ.
Καλοκαιρινές γιορτές 1ου & 2ου   Νηπιαγωγείου Νικήτης
 
   
                                                                                  
Κυριακή 13 Ιουνίου                                    5:00 μ.μ
Εσωτερικό ατομικό σχολικό πρωτάθλημα σκακιού
 


Δευτέρα 14 Ιουνίου                                   7:30 μ.μ.
Θεατρική παράσταση της ΣΤ2 ‘ «Αφιέρωμα στον Καραγκιόζη του Σπαθάρη»
Μουσικό αφιέρωμα της Ε’  στους Χατζιδάκη - Θεοδωράκη
 


Τρίτη 15 Ιουνίου                                        9:30 π.μ.
Θεατρική παράσταση της ΣΤ1 ‘  και μουσικό αφιέρωμα
 


Από την Παρασκευή 11 Ιουνίου έως και την Τρίτη 15 Ιουνίου θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Νικήτης.
 


Τις εκδηλώσεις οργανώνουν οι σύλλογοι:
Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου και των Νηπιαγωγείων Νικήτης
Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και των Νηπιαγωγείων Νικήτης

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Μέσα σε 200.000 χρόνια ο άνθρωπος κατέστρεψε την εύθραυστη ισορροπία με την οποία η Γη ζούσε επί 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η εξάντληση των φυσικών πόρων, ο αφανισμός των ειδών δείχνουν ότι ο άνθρωπος θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του.
Στο τέλος του αιώνα, η άμετρη κατανάλωση θα έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των φυσικών πόρων της Γης. Δεν υπάρχει καιρός για θρήνους. Μας απομένουν το πολύ δέκα χρόνια για να αναστρέψουμε αυτήν την πορεία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τον αλόγιστο τρόπο που εκμεταλλευόμαστε τα δώρα της Γης και να αλλάξουμε τρόπο ζωής.
Η 5η Ιουνίου ορίστηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πριν από 37 χρόνια για να θυμίζει τη σημασία της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, στις 5 Ιουνίου του 1972. Είναι ένα από τα βασικά μέσα που χρησιμοποιεί ο διεθνής οργανισμός για να δίνει κάθε χρόνο μια νέα ώθηση στον προβληματισμό, την ενεργοποίηση και τη δράση κυβερνήσεων και πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το ειδικό θέμα της φετινής εκστρατείας είναι η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, που ο ΟΗΕ συνδέει με την καταπολέμηση της φτώχειας και την προστασία των δασών. Η επιλογή αυτή επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη για μια νέα παγκόσμια συμφωνία, ένα πλανητικό "new deal" για τη σωτηρία της Γης, μεταξύ των κρατών που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για τις Κλιματικές Αλλαγές, στο τέλος της χρονιάς.

Για μια πράσινη καθημερινότητα
   
    -Στο σπίτι
Αρχίζει με την εξοικονόμηση νερού. Όταν ξυριζόμαστε, πλένουμε το πρόσωπο ή τα δόντια, δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει. Ξέρατε ότι ένα δισεκατομμύριο κάτοικοι του πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό;
Ένας καλά μονωμένος θερμοσίφωνας με ρύθμιση σε χαμηλούς βαθμούς και ντους που δεν τρέχει ορμητικά κάνουν οικονομία τόσο σε νερό όσο και σε ενέργεια.
Η ηλεκτρική ξυριστική μηχανή ή η κλασική μηχανή με ξυραφάκια αντί για την πλαστική της μιας χρήσης μειώνει σημαντικά τα σκουπίδια.
Χρησιμοποιείτε υφασμάτινες πετσέτες όπου και όσο μπορείτε. Και στο μπάνιο στεγνώνετέ τις καλά και ξαναχρησιμοποιήστε τις. Στο κάτω-κάτω πλυμένοι και καθαροί είμαστε όταν σκουπιζόμαστε?
Διαλέγετε γυάλινες συσκευασίες αναψυκτικών και πήλινους κεσέδες γιαουρτιού.
Σας αρέσει να φυλλομετράτε την εφημερίδα σας με το πρωινό; Πιο οικονομικό για τον πλανήτη είναι να τη διαβάζετε και μετά να την αφήνετε για άλλους. Αν δεν το κάνετε και την κρατάτε στο σπίτι, φροντίστε τουλάχιστον να την ανακυκλώνετε. Μην ξεχνάτε ότι κάθε χρόνο εξαφανίζονται 130.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους.
Αν παίρνετε μαζί σας σάντουιτς, μην το τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη. Χρησιμοποιείτε σακουλάκια από χαρτί, λαδόκολλα ή πλαστικά που είτε ανακυκλώνονται είτε ξαναχρησιμοποιούνται.
Όταν φεύγετε από το σπίτι, μην ξεχνάτε να σβήνετε τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές και βγάζετε τους φορτιστές από την πρίζα. Η εξοικονόμηση ενέργειας περιορίζει τη μόλυνση του περιβάλλοντος- όπως και τα δέντρα?
    -Στο δρόμο
Μη φεύγετε από το σπίτι χωρίς μια πάνινη τσάντα, ώστε να αποφύγετε τις πλαστικές σακούλες αν χρειαστεί να ψωνίσετε.
Στην εποχή των εύκολων λύσεων, σαν τη δική μας, ακούγεται πολύ ριζοσπαστικό, αλλά είναι και το πιο αποτελεσματικό μέσο για να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνετε στον πλανήτη: Αποφεύγετε το ΙΧ σας. Προτιμήστε το περπάτημα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο, μοιραστείτε το αυτοκίνητο φίλων ή συναδέλφων.
Συγκεντρώστε και κάντε μέσα σε μια μέρα όλες μαζί τις δουλειές για τις οποίες χρειάζεστε οπωσδήποτε αυτοκίνητο. Οι εκπομπές αερίων, ανάμεσά τους και από τις εξατμίσεις του αυτοκινήτου σας, έχουν ανεβάσει τη μέση θερμοκρασία των τελευταίων 15 ετών σε ύψος-ρεκόρ στην ιστορία του πλανήτη.
Αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πηγαίνετε στη δουλειά, φροντίστε τουλάχιστον να έχετε ένα υβριδικό αυτοκίνητο που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Ρυθμίστε σωστά τον αέρα στα ελαστικά. Μια μόνον από τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι ότι ως το 2050 θα υπάρξουν 200 εκατομμύρια πρόσφυγες λόγω της ξηρασίας και των άλλων φυσικών καταστροφών.
Αν τελικώς παίρνετε το ΙΧ σας και ανήκετε στους λίγους και τυχερούς που δεν παγιδεύονται στην κυκλοφοριακή συμφόρηση, κρατήστε σταθερή ταχύτητα. Ξοδέψτε ακόμη λιγότερη ενέργεια παίρνοντας καθ' οδόν άλλους συναδέλφους.
Αν μπλέκετε σε κυκλοφοριακή συμφόρηση και κρίνετε ασφαλές να σβήνετε τη μηχανή, κάντε το. Την ώρα που περιμένετε, αναλογιστείτε πόσο χρήσιμα είναι τα δέντρα που καθαρίζουν το διοξείδιο του άνθρακα και σκεφτείτε πού και πότε θα φυτέψετε ένα κι εσείς!
Ο θυμός με τη συμπεριφορά των άλλων οδηγών ή με το κυκλοφοριακό μειώνει τα δικά σας μίλια ζωής? Μετρήστε ως το 10, σκεφτείτε ότι πλανήτης σάς χρειάζεται και κάντε κάτι γι' αυτόν?
    -Στη δουλειά
Χρησιμοποιείτε γυάλινο φλιτζάνι και ποτήρι για τον καφέ, το τσάι ή το αναψυκτικό σας αντί για τα πλαστικά της μιας χρήσης.
Κρατήστε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού και ξαναγεμίζετέ το, ώστε να μην αγοράζετε συνέχεια καινούρια. Ξέρατε ότι το 80% των πλαστικών μπουκαλιών μπορεί να ανακυκλωθεί αλλά μόνον το 20% ανακυκλώνεται τελικώς;
Όταν χρειάζεστε πρόχειρο χαρτί ξαναχρησιμοποιήστε από την ανάποδη παλιά ή άχρηστα έγγραφα.
Στον εκτυπωτή και το φωτοτυπικό χρησιμοποιείτε και τις δύο πλευρές του χαρτιού. Είναι ένας εύκολος τρόπος να σώσετε ένα δέντρο!
Αν δεν υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης, ξεκινήστε το εσείς! Η ανακύκλωση των σκουπιδιών συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Υπολογίζεται ότι το 75% των απορριμμάτων του πλανήτη μπορεί να ανακυκλωθεί, αλλά, προς το παρόν, αυτό συμβαίνει μόνον με το 25%.
Τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούμε όταν δουλεύουμε με υπολογιστές, π.χ. μελάνια, CD και DVD, είναι φτιαγμένα από υλικό που ανακυκλώνεται. Τα καλώδια και τα μεγάφωνα ακολουθούν λίγο πολύ ένα κοινό πρότυπο, που σημαίνει ότι μπορούν χρησιμοποιηθούν σε διάφορα μοντέλα και τύπους ηλεκτρονικών συσκευών.
Μειώστε το αποτύπωμα άνθρακα στο γραφείου σας. Μειώστε δηλαδή την αύξηση του μονοξειδίου του άνθρακα που προξενούν οι επαγγελματικές σας δραστηριότητες. Πώς γίνεται; Ελέγχοντας ότι υπολογιστές, εκτυπωτές, ηχεία, φωτοτυπικά και όλα τα άλλα μηχανήματα που χρησιμοποιείτε έχουν το σήμα εξοικονόμησης ενέργειας από τον κατασκευαστή ή επιδιώκοντας να το έχουν τα καινούργια με τα οποία θα ανανεωθεί ο εξοπλισμός του γραφείου. Επίσης, κλείνοντας όλα τα μηχανήματα στο τέλος της μέρας.
Σβήνετε τα φώτα όπου δεν χρειάζονται: στα γραφεία που δεν υπάρχει κόσμος, στις τουαλέτες, στις αίθουσες συμβουλίων. Είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να εξοικονομείτε ενέργεια.
Αν θέλετε να διακοσμήσετε με κάτι προσωπικό το χώρο της δουλειάς, φυτέψτε μερικά απλά και ταπεινά φυτά και λουλούδια, από αυτά που χρησιμοποιούμε στον κήπο και στο μπαλκόνι. Τα φυτά κάνουν καλό ακόμη και στο περιβάλλον του γραφείου, καθώς καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από ουσίες που μολύνουν. Και αν υπάρχει χώρος, φυτέψτε κι ένα δέντρο. 


Οι "οικο-ήρωες", είναι συνηθισμένοι άνθρωποι, σαν τον καθέναν από εμάς. Είναι αυτοί που αφυπνίζονται, κινητοποιούνται, αυτενεργούν, πιέζουν, φέρνουν έναν αέρα αλλαγής και ελπίδας και εμπνέουν με το παράδειγμά τους. Είναι αυτό το είδος των ανθρώπων που ο πλανήτης χρειάζεται περισσότερο.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)   

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΜΗΠΩΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΜΑΣΤΕ;;














ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΛΟΙΠΟΝ!

Θα ακούσουμε πάλι πως πρέπει να κλείνουμε τις βρύσες, να βάλουμε τούβλα στο καζανάκι, να σβήνουμε τα φώτα, να......να......να....
Μα μήπως κοροϊδευόμαστε;
Αλήθεια όλα αυτά τα τηρούμε για να σώσουμε τον πλανήτη μας;  τα προσέχουμε γιατί σκεφτόμαστε το μέλλον των παιδιών μας;
Αν δεν πληρώναμε πολλά στο τέλος του μήνα θα δίναμε ποτέ σημασία;
Πιθανότατα ΟΧΙ!
Το θέμα είναι η κουλτούρα. Το θέμα είναι η παιδεία. Το μήνυμα που περνάμε στα παιδιά μας. Πως γαλουχούνται; Τί παραδείγματα τους δείχνουμε;
Θα ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε στα παιδιά μας να διαλέγουν τα οικολογικά προϊόντα στα ράφια των super-markets!! Να ξεχωρίζουν τα σήματα στις ετικέτες! Να αποφεύγουν τα πλαστικά!!
Μα μήπως κοροϊδευόμαστε;
Ολοι ξέρουμε ότι η Νικήτη του 2010 δεν ανακυκλώνει τα σκουπίδια της! Τόννοι ανακυκλώσιμων υλικών πάνε στις χωματερές..........
Τί κρίμα.....τί σπατάλη........τί ντροπή.
Μικρότεροι δήμοι υιοθετούν ολόκληρα προγράμματα ανακύκλωσης, δίνουν δωρεάν κάδους κομποστοποίησης στα νοικοκυριά και τόσα άλλα..
Εμείς; Τί κάνουμε εμείς;
Εφυγαν οι κάδοι ανακύκλωσης και από το σχολείο. Σταθήκαμε ανίκανοι, αδύναμοι να περάσουμε την συνήθεια, το παράδειγμα στα παιδιά μας.
Αν τέλος αληθεύει πως το δημοτικό σχολείο θα καθαρίσει την παραλία μας από τις αμέτρητες σακούλες, θα πρέπει να πούμε ένα μπράβο στους εκπαιδευτικούς. Να μια ελπίδα. Να ένα παράδειγμα ζωής για τα παιδιά μας!